Sex vedle spícího dítěte není zvrhlost

30.09.2023 | Sex a vztahy

Hodně párů se miluje i v případě, že se v místnosti nachází jejich spící potomek. Jiní rodiče se k celé věci staví jako k ohrožování mravní výchovy a snad i zneužívání. A co si o tom myslí psychologové?

Dítě v ložnici

Oddávat se milování, když se v místnosti nachází malé dítě, je standardní ve většině rodin. Zhruba do tří let věku nehrozí, že by dítě v případě probuzení pochopilo, co se děje a rozhodně si neodnesou do budoucna žádné trauma. Jsou však tací, kteří se svým milostným hrátkám oddávají i za přítomnosti starších dětí. Tento moment však dělí rodiče na dva tábory. Jedni tvrdí, že je to v pořádku, druzí, že to hraničí se zneužíváním.

„Kamarádka se mi svěřila, že se se svým partnerem miluje ve stejném pokoji, kde spí i jejich šestiletý syn. Nepřijde jí na tom nic divného. Mně se ale taková věc skutečně hnusí. Podle mě to nemůže přinést nic dobrého,“ svěřuje se maminka Ivana (35).

„My spíme s oběma dětmi ve stejné ložnici už od jejich narození. S partnerem máme sex několikrát týdně, ale snažíme se být tišší, abychom je nevzbudili. Máme malý byt, tak co máme dělat?“ vysvětluje Veronika (27).

Co na to odborníci?

U starších dětí hrozí především vyvolání strachu z něčeho, co jim dosud bylo neznámé, a u rodičů se s takovým chováním nesetkaly. Často si takové situace spojují s násilím a tehdy může vzniknout problém. Ze strachu z možného opakování se o tom, co viděly, před rodiči nezmíní a celý zážitek může mít negativní dopad na jejich psychický stav. Skutečnost, že k takovému závěru dojde, je ale naprosto minimální.

Většina psychologů se shoduje, že pokud nejsou rodiče hluční a celý akt probíhá s ohledem na přítomnost spoluspáče, nejedná se o nic nekalého. Rozhodně je lepší oddávat se tichému milování, než se o sex ochuzovat, a riskovat tak svůj vztah s partnerem.

Na druhou stranu, pokud se vaše dítě uprostřed vašeho počínání probudí, může vás vyrušit i tehdy, kdy má pokoj vlastní a prostě se rozhodne přijít do vaší ložnice. Jestliže někdy k takové situaci dojde a dítě bude zvědavé, co se děje, snažte se mu situaci v klidu vysvětlit, samozřejmě s přihlédnutím k věku. Nemějte ale strach, že byste mu snad mohli nějak ublížit. Takové situace jsou naprosto normální.

Zdroj: názor Ivany, názor Veroniky, www.thenewsminute.com/article/it-okay-parents-have-sex-when-their-children-are-sleeping-same-room-40492, www.parents.com/parenting/relationships/sex-and-marriage-after-baby/is-it-bad-to-have-sex-with-your-baby-in-the/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat